AT TJENE ØJEBLIKKET
ÅRSKURSUS 2025
Fordybelse i økologi, kunst, bevidsthed & personligt lederskab
I 2025 tager vi et dybt dyk ned i, hvad det vil sige at være og føle sig forbundet til naturen, til andre mennesker, til os selv. Mange taler om følelsen af forbundethed, men hvordan skaber man den? Hvordan lever man derfra? Hvad betyder det for ens virke og væren i verden?
I løbet af året vil du møde billedkunstnere, en forfatter, en vandforsker, en kulturaktivist, en hyrde, en hospicesygeplejerske, en regenerativ jordbruger, en selvforsynende digter, en inuittatovør og en spirituel vejleder. De vil dele deres erfaringer, praksisser og refleksioner over den tid, vi lever i, og hvad øjeblikket kalder på. De er alle omtalt i bogen At tjene øjeblikket - en lærlings almanak. Vi vil bruge den som en grundbog på kurset.
VI SAMLER OS, VI BEVÆGER OS
Vi vil samle os om myter og magiske oplevelser, om konkrete handlinger, om fortællinger og omsorg, om væren og bevidsthed, om forandring på stor skala og aktivisme, om lytning og stilhed, om ægte værdi og glæde, om naturpleje og om at stå i relation til andet levende.
Vi følger årstidens gang og mødes én gang månedligt med vores gæstelærer, fysisk eller online (i enkelte tilfælde), og vi tjekker ind med hinanden online imellem møderne for at dele, hvad det sætter gang i. Der vil være faciliterede samtaler, meditationer og kreative øvelser, alt sammen for at fordybe den viden, der lander i os. Vi skaber et fortroligt fællesskab.
VI ER LÆRLINGE
Hvad kan du lære af at være hyrde? Hvordan kan du omsætte den lytning, samhørighed og retning til dit virke? Hvad gør det ved dig at blive opmærksom på dit sprog? Hvornår føler du dig hjemme i dig selv og kan blive der, selv hvis der er travlt? Hvad gør dit medmenneskelige nærvær ved andre? Hvordan træner man sin bevidsthed? Hvad sker der med din forståelse af tid, når alle dine sanser er aktiveret? Hvordan lytter man til sit hjertes stemme, og hvad mon der sker, hvis du lytter til dit?
Kurset er en mulighed for at gå dybt ned i din egen praksis, mærke dit livsformål og det, der er vigtigst for dig. Året kan – udover inspiration og nyt fællesskab – bruges til at sætte noget nyt i gang hos dig, sætte noget på pause eller sige farvel til noget, genbesøge dine længsler og drømme og til at genopfinde dig selv som lærling i verden. Ingen skal præstere noget her. Vi lærer af hinanden og med hinanden. Vi tegner et nyt verdensbillede frem.
Du får:
-
helt særegne møder med mennesker, der - dybt kompetente og engagerede - har truffet modige valg i livet og gør det, verden og øjeblikket kalder på
-
et kursus, som der ikke findes andre af i Danmark
-
mulighed for fordybelse i dit virke og praksis
-
facilitering af Birgitte Kirkhoff, tidl. museumsdirektør, nuværende underviser i ledelse og bæredygtighed på Kbhs. Professionshøjskole, forfatter af At tjene øjeblikket
-
et rum for refleksioner af faglig, menneskelig og åndelig art
-
inspiration og læring i fællesskab
-
forståelse for, hvad ’spiritual ecology’ er. Et nyt og voksende felt
-
potentielt nye venner (kursisterne fra Birgittes første kursus ses stadig en gang månedligt, nu to år efter)
-
en velkomstgave
Praktik:
-
12 møder med gæstelærere i København, Vestjylland og på Midtsjælland. Nogle af møderne er på Zoom (disse vil blive optagede)
-
11 samlinger på Zoom, hvor det 'bare er os'
-
Vi opretter en kommunikationskanal på WhatsApp eller Facebook
KURSETS OPBYGNING
Du har lyst til at:
-
Undersøge nye idealer for personligt lederskab, forstået således: som du træder frem i verden
-
Træne dit nærvær og opmærksomhed
-
Bestyrke din stemme, praksis og dit handlemod
-
Lære med åbenhed og nysgerrighed
-
Få ny inspiration til dit virke og væren
-
Få et nyt, fortroligt fællesskab
-
Forankre dig yderligere i hvem, du er
-
Deltage aktivt og åbent i samtaler og øvelser
-
Forberede vores møder ved evt. at læse et kapitel i bogen, høre en podcast eller reflektere over de ting, vi har hørt
-
Sætte en intention for noget, du gerne vil udvikle: et projekt, en side af dig selv, en tekst, som kurset og dine medkursister kan hjælpe med undervejs ​​​​
​
​
​
​​​​​Mødedatoer:
Januar / Gry Worre Hallberg
9. januar / Brorfelde Observatorium v. Holbæk / kl. 14-17
​
Februar / Maya Sialuk Jacobsen
18. februar / sted følger / kl. 15 -17
​
Marts / Shëkufe Tadayoni Heiberg
18. marts / online / kl. 15 – 17
​
April / Nikolaj Sorgenfrei Blom
8. april / i Københavnsområdet / kl. 14 - 17
​
Maj / Birgitte Kirkhoff
13. maj / Stengården, Jystrup Midtsj / kl. 14 – 17
Juni / Rune Hjarnø Rasmussen
3. juni / Gl. Lejre, Midtsj / kl. 14 – 17
Juli / Sandra Villumsen
1. juli / Farendløse Mosteri, Ringsted / kl. 14 -17
August / Lise Hovesen
19. august / Præstbjerg Naturcenter v / Herning/ kl. 10 -17
​
September / Lasse Nyholm Jensen
16. september / tid og sted følger
Oktober / Peter Voss-Knude
7. oktober / Københavnsområdet / kl. 15 -17
November / Lisbeth Kensmark Mikkelsen
11. november / Københavnsområdet / kl. 15 - 17
December / Sisselmaya Øster
9. december / tid og sted følger
​
Samlinger, Zoom, alle dage kl. 18-19
21.1., 25.2., 1.4., 29.4., 17.6., 4.8., 2.9., 30.9., 28.10., 25.11.,16.12.
​
Pris:
15.000 kr.
Der er to pladser til 7.500 kr., som du kan skrive og 'ansøge' om. Det er til pensionister eller prekært ansatte. Jeg laver en gratis, online læsegruppe én gang om måneden, for dem, der ikke har råd til kurset her.
Betaling gives kun tilbage, hvis kurset aflyses af Birgitte.
Min. deltagere 12, max. 25.
​
Hvis du har spørgsmål, så kontakt Birgitte:
(tel: 31147005 / email: contact(at)beinginpractice.dk).
UDTALELSER FRA FØRSTE HOLD AF KURSISTER
Jeg er grundbegejstret over hvad dette kursus har ført mig igennem af spændende perspektiver på livet, på naturen, på måden at være i det hele på. Jeg ville gøre det hele om igen med glæde.
Christina Busk, Miljøpolitisk Chef, Plastindustrien
​
Den kunstneriske vinkel var dybt vedkommende, øjenåbnende og fantastisk - og det nævner jeg i forlængelse min praksis som udstillingsarkitekt ofte arbejder med kunstnere i den sammenhæng. Noget af det vigtigste fra kurset var følelsen af fællesskab - ikke at stå helt alene samt så meget inspiration til alternative måder at være i verden på. Lyst til at gå ad nye stier ... og totalt provokerende tanker, når jeg begynder at konkretisere, hvilke måder de reelt kan komme ind i vore liv. Håb, glæde og kæmpe mange nye udfordringer, som bliver spændende, dybt vedkommende, men absolut udfordrende at komme videre med.
Arkitekt og scenograf